ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

 Σάββατο 1 Ιουνίου 2019, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης και ώρα 8.30μμ

 Η παράσταση των τμημάτων παραδοσιακών χορών της σχολής: «την άνοιξη αν δεν την βρείς…την φτιάχνεις» αφορά δύο εμβληματικούς τόπους της Ελλάδας, το νησί Σπιναλόγκα και το Ασβεστοχώρι.
Η Σπιναλόγκα μετατράπηκε σε λεπροκομείο το 1903, που μεταφέρθηκαν οι πρώτοι 251 ασθενείς και λειτούργησε έως το 1957 έκλεισε ιαθέντων των λεπρών με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Το Σανατόριο Ασβεστοχωρίου , που αποτέλεσε το κέντρο καταπολέμησης της φυματίωσης στη Βόρεια Ελλάδα, εγκαινιάστηκε στις 28 Μαρτίου 1921, σε ένα κλίμα αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής (Ασβεστοχωρίου – Χορτιάτη), καθώς γι’ αυτούς το Νοσοκομείο Φυματιώντων ήταν εστία μόλυνσης και μίασμα, εξαιτίας της λοιμώδους ασθένειας, της φυματίωσης.
Δύο τόποι, στα άκρα της χώρας, δύο μεταδοτικές ασθένιες και ασθενείς αποκλεισμένοι από την κοινωνία. Μέσα σε αυτό τον κοινωνικό αποκλεισμό άνθρωποι έζησαν, πάλεψαν, ερωτεύτηκαν, δημιούργησαν , γιόρτασαν, χόρεψαν , πόνεσαν, πέθαναν ή γιατρεύτηκαν.
Στην παράσταση οι Κρητικοί και χοροί της Κεντρικής Μακεδονίας, σηματοδοτούν τον τόπο, ο λόγος και η κινησιολογία την κατάσταση.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Προγκίδη Αυγή